Роден от любовта и бадемовите дръвчета

Leave a comment Стандартен

Няма да увъртам много и да се кумя, както обикновено. Започвам директно с рецептата, която ме провокира за последната статия от поредицата за Испания.

Та, казват, че по коледа ставали чудеса и малкото чудо, което с голямо удоволствие ще ви представя… се нарича турон. Точно така, за едни нуга… за други турон, достойнствата на този десерт са многобройни, неизброими и поставящи на постоянно изпитание тези, които се опитват да пазят линия. (Но не и тези, които пазят окръжност или които, като Оскар Уайлд смятат, че единствения начин да се избавиш от изкушението, е да му се отдадеш). За този сладък десерт с кадифен и изискан вкус, са необходими само 20 минути, а съставките са следните:

250 гр. мед, 125 гр. кафява захар, които се варят на слаб огън до получаването на златна, ухаеща на карамел консистенция. turron_in_moldСлед това, сместа се дърпа от огъня и към нея се добавят разбити на твърд сняг 2 белтъка, а след тях и 125 гр. нарязани или филирани бадеми. Може да добавите сушени плодове, лешници, шам фъстък и всичко друго, което ви дойде на ума. Все пак идва Коледа и трябва да сме щедри! Та, всичко това се намазва върху вафлена коричка, като отгоре се слага още една за похлупак, а готовото изкушение се притиска с нещо тежко и се оставя да съхне така от два до три дни на стайна температура. След като се изсуши, десертът се нарязва на парчета, като формата оставям на вас – може да са квадрати, правоъгълници, а дори и с формички за сладки стават много интересни резултати. Разбира се, може и без вафлена коричка, но съм длъжна да я спомена. Все пак така е започнало всичко, а историята трябва да се пази.

slide3-1a“Turron” е типично коледно изкушение – преди хората успявали да си позволят  този десерт само по празниците, но по наше време, а и за наш късмет, можем без притеснение да си хапваме всеки ден, без да има вероятност да ни омръзне. Това е така, защото с времето рецептите започнали да се размножават и много скоро хората разполагали с огромно разнообразие от турон – с шоколад, плодове, фъстъци, орехи, лешници и ликьор. Днес в Испания има три основни вида, които носят корените си от провинцията Аликанте – твърд турон с бадеми, покрит с оризова хартия; твърд с лешници… и мек, топящ се в устата, турон с бадеми… носещ едно от най-хубавите усещания, някога изпитвани.

Като заговорих за усещания… няма как да не добавя още мъничко, но за чувствата. Това всъщност е историята, зад която се крие туронът.. И да ви кажа, тя много му подхожда. Легендата започва с това, как един испански крал взел за жена скандинавска принцеса. ..Но в новата си родина, тя била нещастна. Копнеела за родината си и снежните пейзажи. Кралят се чудел как да помогне на принцесата и да я отвлече от тъгата й… Най-накрая му хрумнало какво да направи и заповядал навсякъде да засадят бадемови дръвчета. Техните нежни, светли и свежи цветове напомняли на съпругата му за зимата в родните й земи и така тъгата й изчезнала. Хиляди и хиляди дръвчета били посадени. GimpTreesСлед време започнали да раждат реколта и народът се научил как да използва щедростта на природата, измисляйки всякакви най-различни и вкусни рецепти, като една от тях била рецептата на турона, – затова до ден днешен испанците съветват, ако любимата ви е тъжна, да я зарадвате с един турон…

 …Но точно днес, точно сега.. няма да пиша за тъга. Тя няма място тук. Тази статия е в чест на идващата Коледа, на сладката радост, която можем да си доставим съвсем лесно и бързо. dsc_0068_1490Трябва да празнуваме малките парченца светлина и удоволствие всеки ден, всяка свободна минута!

Точно заради това ви оставям и отивам да спретна един турон набързо…. Така просто, за да е хубаво!

С.В.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s