Съботна pa’ella за егоисти

Leave a comment Стандартен

Имам добра новина! Тъй като Испания така ми е ми е легнала на сърцето, ще продължавам да ви въвличам в темата и да ви карам да любопитствате за още. (Това е планът, пък ще видим докъде ще вървим заедноJ ).

                Така… Понеже съм много сериозна и обещах от по-миналия път, днес имам да ви казвам едно, а може би в последствие и повече важни неща. Но нека започнем както си му е редът. Паеля. Даже си мисля, че трябва да се пише изцяло с главни букви.. ПАЕЛЯ. Ето така вероятно. Сериозна работа е все пак, а хем сама по себе си не се взема на сериозно… НО,.. но в същото време, всеки може да я сготви вкъщи за цялото семейство, както правят в Испания.. Питам: а защо не и само за себе си? Понякога е добре да мислиш в единствено число с нюанси на егоизъм. В този случай – нюанси на жълто, червено, леко скаридено розовеникаво, ммм…

Като си помисля за паеля и изведнъж, без да пита и чака.. отново ми става едно такова, цветно отвътре. Представям си всичките цветове в тигана, уханието на шафран.. И къкренето на разни благоуханни сокове, пуснати от идеално комбинираните съставки. Ах, това тихо къкрене, едва доловимо тананика нещо на испански и подканва да започна да танцувам… с лъжицата! Извинете ме, храната все ме кара да се отнасям някъде надалеч.. някъде в Мадрид.. някъде във Валенсия…

Може би първо трябваше да спомена откъде точно идва името на така любимото ми псевдо-семейно, а всъщност чисто егоистично, удоволствие. Думата Paella идва от тиган на валенсиански, валенсиано или каталонски, но както и да е – аз отново имам едно по-добро предложение!

Напук на историческите права, които се опитва да узурпира етимологията на думата „паеля“, на мен повече ми допада историята, която казва, че думата идва от „para ella”, което значи “за нея“. Легендата гласи, че paella се готви от мъжете върху огъня и затова е наречено ястие специално за нея = pa’ella. Кой ли не си мечтае да му сготвят, специално и единствено на него една цяла тава храна? Признавам си го… а и нали все пак съм романтичка, но това е друга тема… . Сега мисля да ви запозная и с малко от етикета на масата, когато става дума за любимата валенсианска храна.

Та, имате фантастична рецепта на паеля. Били сте достатъчно смели да се опитате да я сготвите. Опитвате я. Има страхотен вкус, нали? Толкова сте горди от себе си… Даже аз съм горда от вас. Сега следват важни неща: предупреждавам, че няма да имате цялото „паеля преживяване“, докато не се научите как да я ядете правилно!

Важни, вървящи ръка за ръка с яденето, булет точки с няколко техники, които не са толкова трудни, но пък са много важни и интересни!

  1. Поставете паелята в центъра на масата, за да могат всички да си взимат.
  2. Сложете до нея купа за черупките на морските дарове (по-долу ще видите какви).
  3. Опитайте се с малко въображение да оформите виртуални клиновидни форми, като има по една за всеки от гостите.
  4. Добрата новина е, че въображаемта част от паелята, която е пред вас е само и единствено ваша!
  5. Може да изстискате лимон върху вашата част, ако искате.
  6. Използвайте лъжица (или черупка от морските дарове, ако искате да сте истински паеля мастър).
  7. Яжте директно от тигана, като започнете от ръба към средата ( освен в случаите, когато най-апетитните парчета са в средата, когато Ваше право на домакин е да кажете на гостите да си взимат от края, докато Вие си взимате от средата).
  8. Следвайте стъпка 7, докато гладът изчезне. (Ако някои ви се опълчи с думите, че сте навлезли в неговото „въображаемо“ парче, напомнете му, че живеем в космополитен свят без реални граници, камо ли въображаеми и действайте смело напред) (( P.S. Скобите са за най-големите безсрамни безсрамници, които са подтиснали несъзнателния инстинкт на изчервяването, срама и всякакви задръжки. Така ви харесвам.. Когато се яде от обща паница, няма място за срам! ))
  9. ¡Buen provecho! Тази стъпка е от мен.. Сумтенето е задължително придружено от няколко чаши червено вино със сода или Tinto de verano, както го наричат испанци.paella.jpg

За да опитате и вие едно парченце от Валенсия, ще ви споделя рецептата на най-валенсианската паеля на света. Пък да ви видим след като я опитате!

 

  1. 500 гр. сварени миди с черупките
  2. 150 гр. големи изчистени скариди
  3. 400 гр. филе от риба, нарязано на парчета
  4. 1 глава стар лук, нарязан на ситно
  5. 2 скилидки чесън, нарязан на ситно
  6. 2 червени чушки
  7. 250 гр. ориз
  8. 200 гр. грах
  9. ½ с.л. шафран
  10. 1 л. пилешки бульон
  11. 50 мл. бяло сухо вино
  12. Зехтин, сол, черен пипер на вкус
  13. Сокът от ½ лимон

Приготвянето отново е на един дъх. Загрейте зехтин, около 2 лъжици… а може и малко повече. Запържете скаридите и рибата, като ги посолите със сол и пипер. След това ги пресипете в друг съд. В същия тиган добавете още малко зехтин и запържете лука и чушките. Като замиришат и придобият хубав цвят, добавете чесъна и ориза. Разбърквате хубаво с много любов и добавяте веднага виното. Докато всичките съставки в тигана си вършат работата и стават неустоимо прекрасни, трябва да разтоворите шафрана в пилешкия бульон. Щом виното се абсорбира от ориза, добавете малко от бульона заедно с грахта. След като течността се поеме е време да добавите още малко от бульона, докато не остане ¼ от него. Накрая слагате мидите, скаридите и рибата, заедно с останалия бульон. Посолявате на вкус, разбърквате добре и покривате с алуминиево фолио. Слагате тази благодат в загрята фурна на  150°C за 20 минути, докато се поеме всичката течността. Един последен съвет от мен. След като извадите паелята от фурната, оставете я да си почине за 5-8 минути. За хубавите неща се чака… и в повечето случаи, точно като този, си заслужава всяка минута.

 Поздрави… отивам да танцувам в кухнята на изкусителната мелодията на pa’ella,

С.В.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s